Minamata: Horror Show Adevarat
de Mike Rogers
Minamata este un mic orasel de pescari si fermieri în Kumamoto, pe insula Kyushu din sudul Japoniei. Un loc foarte frumos, linistit, binecuvîntat cu un golf si un rîu, Minamata nu pare a fi scena unei tragedii. Astazi majoritatea japonezilor tineri nu cunosc ceea ce s-a întîmplat aici cu atîtia ani în urma. Dar, la fel ca Hiroshima si Nagasaki, Minamata este cunoscuta pentru un alt fel de catastrofa provocata de om. Acum 50 de ani, lucruri ciudate au început sa se petreaca în Minamata. La început, neputînd întelege ce li s-a întîmplat, oamenilor le-a fost frica sa vorbeasca.
Cîtiva dintre locuitori au început sa delireze, sa lesine si sa nu-si mai simta mîinile si picioarele. Curînd cîtiva au orbit complet, în timp ce altii nu mai putea vorbi cum trebuie. Altii au fost considerati nebuni cînd, nemaiputîndu-si controla miscarile, începeau sa urle disperati. Au fost considerati ca fiind posedati de demoni cînd nu si-au mai putut controla muschii faciali si cînd expresiile lor contorsionate îi faceau sa arate ca niste "monstri". Doctorii locali erau depasiti de epidemie, nestiind ce sa faca. Sinistrele simptome au început sa afecteze si animalele din Minamata. Pisicile si cîinii au inceput sa se manifeste ciudat. Localnicii au spus ca pisicile se "sinucideau". Unele pisici se învîrteau în jurul cozii zile în sir pîna cînd cadeau epuizate. Cîinii dispareau zile întregii si erau gasiti morti. Si mai socant, pasari au început sa cada din cer.
În 1932, în orasul Minamata exista o singura fabrica mare, aflata în proprietatea unei companii numite "Corporatia Chisso". În japoneza"chisso" înseamna nitrogen. Corporatia Chisso era în afaceri cu fertilizatori. Pentru sute de ani, localnicii din Minamata au dus vieti primitive, traind ca pescari sau fermieri. Au fost foarte bucurosi cînd în 1901, Corporatia Chisso a construit fabrica. Multi s-au angajat la fabrica. Pîna în 1932 fabrica Chisso devenise foarte mare. Si fiindca Corporatia Chisso nu se ocupa cu producerea de armament, au fost scutiti de bombardamente în timpul razboiului si nici nu au suferit confiscari dupa sfîrsitul razboiului.
Pîna în 1950, Corporatia Chisso devenise una dintre cele mai mari companii din Japonia. Guvernul japonez colabora cu companii de felul Corporatiei Chisso pentru a oferi locuri de munca unei Japonii post-razboi. Corporatia Chisso devenise atît de mare încît s-a extins si în producerea altor tipuri de chimicale. Pîna în 1953, ciudata epidemie afectase jumatate din locuitorii micului oras Minamata. Cei afectati de aceasta boala bizara erau tratati de parca erau leprosi. Si fiindca nu se stia daca boala era contagioasa, cei afectati erau respinsi de societate. Copii au început sa se nasca cu deformitati grotesti si cu masive tumori cerebrale. Pescarii din Minamata au început sa prinda pesti cu doua sau trei capete. În acest moment, Guvernul si Corporatia Chisso s-au alarmat.
Ministerul Agriculturii din Japonia, finantat de catre Corporatia Chisso a început sa investigheze cauzele îngrozitoarei boli ce ataca si omora fauna. În 1956, Dr. Hajime Hosokawa a fost desemnat sa studieze cazul. Dr. Hosokawa era un barbat onest, care desi lucra si era platit de Spitalul Corporatiei Chisso, a raportat o "boala necunoscuta a sistemului nervos care a izbucnit în Minamata". Raportul Dr. Hosokawa indica scrugeri de deseuri chimicale provenind de la Corporatia Chisso. Raportul n-a fost pe placul Corporatiei Chisso, care l-a "înlaturat" pe Dr. Hosogawa. Si ca sa nu alarmeze populatia, Corporatia Chisso împreuna cu Guvernul japonez a musamalizat totul. Corporatia Chisso si-a continuat afacerile în Golful Minamata. În 1958, musamalizarea era în toi, în timp ce boala se raspîndise si mai mult. Corporatia a încercat sa ascunda problema mutîndu-si fabrica lînga Rîul Minamata. Dar, dupa cîteva luni, si cei aflati lînga rîu au început sa manifeste simptomele ciudatei boli.
Oamenii au intrat în panica. Guvernul Kumamoto a hotarît sa actioneze. Dar în loc sa stopeze operatiunile Corporatiei Chisso din zona, a hotarît sa interzica pescarilor din Minamata sa vînda pestele prins în apele locale. Ati citit corect! Guvernul nu le-a interzis sa prinda peste si sa-l manînce, le-a interzis sa-l vînda pe alte piete. Din cauza acestei legi, toata economia zonei Minamata a avut de suferit. Si fiindca acum nu aveau bani sa-si cumpere mîncare au fost fortati sa manînce si mai mult din pestele prins. În 1968, problema a atins proportiile unei crize. Corporatia Chisso a trecut la actiuni mafiote, obligînd localnicii sa semneze contracte care absolveau Corporatia de la orice pagube produse. Localnicii nu cunosteau legile. Modul lor de viata, comunitatea si familiile lor erau distruse. Ce puteau face altceva decît sa accepte banii si sa-si tina gura.
În 1969, un grup de voluntari a luat fiinta ca sa ofere suport victimelor bolii. Congresul Poporului pentru Boala din Minamata, s-a alaturat unui grup de avocati si, folosind declaratia de pe patul de moarte a D-rului Hosokawa, a dat în judecata Guvernul japonez si Corporatia Chisso pentru pagubele produse de ceea ce avocatii au numit Boala Minamata. Nu se va stii niciodata cîti oameni au fost afectati de boala; unii estimeaza un numar de 10.000; dar pîna astazi doar 3.000 de persoane au fost despagubite. Luati în calcul si copiii nascuti cu malformatii si tumori cerebrale.
Imaginati-va oamenii care au murit si pe cei ale caror vieti au fost ruinate de o boala necunoscuta. Boala Minamata e o boala la care nu exista metoda de tratare si de la care nu-ti mai poti reveni. Astazi, e cunoscuta ca otravire cu metil mercur. Pentru omenire vor mai fi si alte cazuri: Insula Three Mile, Love Canal, Cernobîl si Bhopal (pentru a enumera cîteva). Dar lumea n-ar trebui sa uite ca primul mare dezastru ecologic provocat de om a fost musamalizat de guvernul ales pentru a-si proteja cetatenii; un dezastru numit Minamata.
Traducere si adaptare: Cosmin Stefaniga
Articol publicat cu acordul www.lewrockwell.com si avatar.xhost.ro
|